רופא מכון emg משתמש בכלי אלקטרודיאגנוסטי אחד או יותר, כחלק מבדיקה יסודית של עמוד השדרה. בדיקות אלו מסייעות לקבוע את המשמעות של סימפטום ספציפי, כגון כאב או חולשה, והשפעתו על הפרעות בשרירים או בעצבים.
שלוש בדיקות emg נפוצות ביותר הן אלקטרומיוגרפיה; בדיקת מהירות הולכה עצבית; ובדיקת פוטנציאל מעורר סומטוסנסורי. בחלק מהמקרים, בדיקות אלו מבוצעות בשילוב עם בדיקות אחרות במקביל.
מה זה EMG?
השרירים נעים כשאותות עצביים מהמוח משדרים להם מסרים על תחילת פעולה. בדיקת אלקטרומיוגרפיה, EMG, מודדת את יכולת השרירים להגיב לאותות אלו. אם הבדיקה מגלה בעיה, הנבדק עשוי להיות מאובחן עם מצב שנקרא הפרעה עצבית שרירית.
מאפייני בדיקת EMG
בדיקת EMG, אלקטרומיוגרפיה, מודדת תגובה שרירית לגירוי חשמלי במערכת העצבים. אלקטרודות מחט מוחדרות דרך העור לתוך שרירים או קבוצות שרירים שונות. לאחר מכן, האלקטרודות רושמות אותות חשמליים מהשרירים.
התוצאות מודדות את יכולת השריר להגיב כאשר עצבים מעוררים, ומסייעות לאתר עצבים פגומים. הנבדקים עשויים לחוות אי נוחות מסוימת מהחדרת אלקטרודות המחט. במהלך בדיקת EMG, הנבדק עשוי להתבקש לכווץ שרירים באמצעות כיפוף יד או רגל. לאחר הבדיקה, השרירים עשויים לכאוב במשך יום או יומיים.
הסיכונים מזעריים וכוללים דימום או זיהום במקום החדרת המחט, אבל אלו הן תופעות לוואי נדירות וקלות שנפתרות מעצמן.
הבדיקה מחולקת ברוב המקרים לשני סוגים. בסוג הראשון מבצעים בדיקת הולכה עצבית שמכונה גם NCT. מדובר בבדיקה שבה בעצם בודקים את התפקוד של מערכת העצבים. הבדיקה השניה היא בדיקת EMG שבודקת בעצם את השרירים ואת התפקוד שלהם. למעשה, שתי הבדיקות משלימות זו את זה אבל לא בכל המקרים צריך לבצע את שתיהן. כשיש בעיה עצבית, לרוב כן צריך לבצע את שתי הבדיקות משום שיש קשר בין פגיעה במערכת העצבים לבין שינויים המתקיימים בשרירים.
מה הבדיקה מגלה?
בדיקת EMG מסייעת לרופאים לאבחן מצבים רפואיים שאינם אופטימליים, ומאפשרת גם שלילת מצבים רפואיים שאין לנבדק. הבדיקה יעילה לאבחון:
- מחלות עצביות, כגון ניוון שרירים.
- בעיות עצביות בעמוד השדרה, כדון פריצת דיסק.
- בעיות עצביות במקומות אחרים בגוף, כגון תסמונת התעלה הקרפלית.
- בעיות עצבים היקפיים בידיים או ברגליים.
- תסמונת ג'יליאן בארה, מחלה שמאופיינת בתקיפת מערכת העצבים את הרגליים והזרועות.
איך בוחרים מכון EMG?
בעיקרון יש כמה דברים חשובים שצריך לקחת בחשבון שמבצעים בדיקת EMG ויש גם משמעות בהיבט של דחיפות הבדיקה. כלומר, לפעמים יש מטופלים שחייבים לעבור את הבדיקה כמה שיותר מהר. ברוב קופות החולים לא מבצעים בדיקת EMG, אלא רק במכונים ספציפיים וכמובן בבתי חולים. זו בדיקה שדורשת הסמכה מיוחדת וגם תצטרכו לבקש טופס 17 מקופת החולים בה אתם חברים כדי שהבדיקה תהיה מכוסה. בעיקרון אתם צריכים לבדוק אילו מכונים מכבדים את ההפניה ואת טופס ההתחייבות ואז לפי זה לקבוע את התור. במידה והבדיקה שאתם צריכים לבצע הינה דחופה, תצטרכו לנסות למצוא תור קרוב באחד המכונים שמבצעים את הבדיקה. לרוב התשובות ניתנות במקום ואז אפשר להמשיך עם תכנית טיפול מתאימה.
כמה מסקנות לסיום
בדיקות EMG מסייעות לרופאים להעריך את מצב עמוד השדרה באמצעות זיהוי חולשת שרירים ונזק עצבי שנגרם על ידי הפרעות בעמוד השדרה. ניתן להשתמש בבדיקות אלקטרודיאגנטסטיות גם במהלך ניתוח עמוד השדרה על מנת לוודא שהעצבים אינם נפגעים במהלך הניתוח.
אם יש לכם שאלות לגבי בדיקות אלו, חשוב להתייעץ עם הרופא שלכם על מנת להבין את משמעות ההליך והתוצאות הצפויות.