מחלת Pfapa זוהתה בשנת 1987 והיא מופיעה אצל פעוטות וילדים בגילאים מוקדמים (לרוב לפני גיל 5). המחלה מאופיינת בהתקפים חוזרים ונשנים של חום, דלקות שקדים, דלקות גרון, פצעים בפה המכונים גם אפטות וגדילה של קשריות הלימפה בצוואר. אחת הבעיות עם המחלה הזו היא שעדיין לא בטוחים לגבי הגורמים שלה. מה שבעצם קורה בזמן ההתקפים שלה, היא שהפעילות של המערכת החיסונית מוגברת וזה בעצם מעודד היווצרות של תגובות דלקתיות שגורמות לכל התסמינים שתוארו לעיל.
אז איך מטפלים?
כמו כל מחלה, או לפחות רוב המחלות, יש את שיטות הטיפול הקונבנציונליות, הלקוחות מהרפואה הרגילה, ויש שיטות טיפול טבעיות. בעיקרון בכדי לבחור את הטיפול הראוי והנכון ביותר, חייבים קודם כל להתייעץ עם ראומטולוג מומחה שידע להציג בפניכם את כל האפשרויות בהתאם לגיל הילד, מצבו הפיזי, כמות הפעמים שהילד עבר את המחלה, סוג ההתקפים והעוצמה שלהם. ראומטולוג מקצועי ידע להסתכל על כל התמונה ולא רק על תסמינים ספציפיים, לבצע את הבדיקות הנדרשות בצורה יסודית וכך ניתן יהיה להתאים את הטיפול הראוי.
הטיפול הקונבנציונלי ב- Pfapa
המחלה ללא ספק פוגעת באורח ואיכות החיים של כל ילד הסובל ממנה ואף משבשת את חיי היום יום שלו. כאמור, הקושי שמלווה את הרופאים קשור בכך שלא בהכרח יודעים את הגורמים שמובילים להיווצרותה של המחלה. כלומר לא יודעים האם מקורה של המחלה הוא חיסוני או זיהומי ולא פעם קשה גם מאוד לאבחן אותה וזאת משום שהתסמינים שמאפיינים אותה דומים לדלקת גרון. הטיפול הקונבנציונלי יכלול מתן סטרואידים שללא ספק נחשב יעיל ומקצר גם את משכם של ההתקפים וגם את העוצמה שלה.
הטיפול ההומאופתיה ב- Pfapa
לאחר ביצוע תשאול נרחב, הבנת הרגישויות של הילד, התייחסות להרגלים ולאורח החיים של הילד כמו שינה, תזונה, רגישויות וכדומה, ניתן להתאים לילד טיפול הומאופתי בטיפול או בקפסולות קטנות. טיפול זה נמצא יעיל במקרים רבים ומסייע לרווח את הזמנים בין ההתקפים, מפחית את העוצמה שלהם ולעתים אף מביא לידי ריפוי מלא.
קיימים טיפולים טבעיים נוספים במחלה שהמטרה שלהם היא בעצם לחזק את הילד ואת המערכת החיסונית שלו. הטיפולים כוללים בין השאר מתן צמחי מרפא תואמים גיל במטרה לחזק את המערכת החיסונית שלו, התאמת תפריט תומך מערכת חיסונית, דיקור שמטרתו לאזן את המערכות בגופו של הילד ועוד.
כמובן שיש מקרים רבים בהם מומלץ לשלב בין שני סוגי הטיפולים. כלומר מצד אחד להתקיף את המחלה עם הטיפול הסטרואידי העוצמתי והחזק, מצד שני שהילד לא חולה, לחזק אותו במגוון דרכים ולאפשר לו לצלוח את ההתקפים הבאים בצורה טובה יותר, עד שהמחלה נעלמת לגמרי.
חשוב לזכור, אנו נמצאים באמצע שנות ה-2000. יש המון מידע מהימן, נגיש וזמין בתחום רפואת הילדים. אם עד לפני כמה שנים היה מאתגר מאוד לאבחן את המחלה הזו, בשל העובדה שילדים חולים המון בוירוסים וזיהומים בגילאי 2-5, היום, אחרי שמופיעות דלקות גרון חוזרות פעם אחר פעם ובמחזוריות קבועה, כדאי להעלות חשד שאכן מדובר בסוג כזה של מחלה. לכן, אם אתם בתור הורים מבינים כי משהו לא תקין, אם אתם מרגישים שזו לא מחלת ילדים ”רגילה“ שחולפת מעצמה תוך מספר ימים, כן שווה להתעקש, לגשת לפגוש ראומטולוג ילדים, לבצע את כל הבדיקות הנדרשות ולבחון תכנית טיפול מתאימה במטרה להפחית את עוצמת ההתקפים ולסייע לילד להחלים כמה שיותר מהר.