כאב בבטן העליונה? אלו הבדיקות שתצטרכו לעשות

תוכן עניינים

כאבי בטן אינם דבר נדיר. כולנו מכירים את התופעה ורבים סבלו ממנה פעם או פעמיים בילדותם ובכלל. עם זאת, יש כאב ויש כאב. השאלה הגדולה היא, ממה כאב בבטן העליונה נובע, והיא כבר מעבירה אותנו לתחום מוכר הרבה פחות. כאב בטן, בוודאי חריף או כרוני, מציב סימן שאלה גדול, שחשוב לפתור בהקדם. מדוע? ומהן הבדיקות, אשר בעזרתן מאבחנים זאת?

 

תעלומה מורכבת

לא פשוט לאבחן כאב בבטן העליונה. זאת, מאחר שיש בה איברים רבים ומאחר שכאב עשוי לנבוע מסיבות רבות מאוד. בכדי להקל על תהליך האבחון ובכלל על התייחסות רפואית לבטן, משתמשים בחלוקה כללית שלה לאזורים. אחד החשובים שבהם, הוא אזור "הבטן העליונה".  אזור זה, כולל בין השאר את הכליות, הכבד, הקיבה, הטחול, התריסריון וכיס המרה. כמובן, אם חולה מתלונן על כאב במיקום לא ברור במעלה הבטן, זה עדיין לא מבהיר מהיכן בדיוק הכאב נובע. מאיזה איבר? אבל עצם היכולת לומר שהכאב הוא בחלק העליון של הבטן, כבר מספקת נקודת פתיחה טובה. ישנם גם מקרים, שבהם הכאב מורגש באופן עמום מאוד מבחינת המיקום, מצב שמסבך את האבחון אפילו יותר.

אגב, חלוקת הבטן יכולה להיות בגישה של חלוקה לארבעה רביעים או בגישה של חלוקה אנכית לאזורים שונים. במקרה הראשון, אנו מדברים על "בטן עליונה ימנית" ועל "בטן עליונה שמאלית". במקרה השני, אנו מדברים על חלקה העליון של הבטן או "רום הבטן".

 

בדיקות ראשוניות פשוטות

בשלב ראשוני של האבחון, הרופא עשוי ליזום כמה בדיקות פשוטות ומהירות יחסית. למשל לקיחת דגימות שתן ודם, עבור בדיקות מעבדה. כמובן, תהליך האבחון יתחיל עוד לפני כן, בשלב של תשאול ובירורים עם האדם שסובל מהכאב. כבר בשלב זה ניתן יהיה לקבל "רמזים" חשובים לפענוח התעלומה. עוד אפשרות, היא שהרופא יבצע בדיקות ישירות, באמצעות לחיצה על אזורים שונים בבטן העליונה. בכל מקרה, סביר שתידרשנה בכל מקרה בדיקות נוספות בכדי להוסיף ולהבהיר את התמונה. הבדיקות נדרשות, גם בכדי לאשר את הערכות הרופאים. סך הכול, לא הייתם רוצים להתחיל לקבל טיפול תרופתי חריף כלשהו, רק בהסתמך על הערכות, אלא מוטב לוודא ולקבל אסמכתא חד משמעית לגבי מקור הכאב.

 

בדיקות מתוחכמות לאבחון מתקדם

בהמשך לבדיקות בסיסיות אלה, עשויות להידרש בדיקות מתקדמות יותר. למשל

אולטרסאונד בטן – בדיקה מהירה וקלה לנבדק עצמו. בבדיקה ככזו, נעזרים במכשור אשר פולט גלי קול בתדירות שהאוזן האנושית לא שומעת. בעזרתם מבוצעת הדמיה של האזור הנבדק, במקרה זה חלל הבטן העליונה. בדיקות אולטרסאונד אף מסוגלות לזהות תנועה, באמצעות אפקט דופלר. משתמשים בכך למשל, לשם בדיקת זרימת הדם באזורים שונים. עוד יתרון של סוג בדיקה זו, הוא ביכולת לראות את התמונה באופן מיידי. כך שהבודק יכול לבצע שינויים במיקום מכשיר הבדיקה, בהתאם לצורך.

CT בטן – CT או Computed Tomography, היא בדיקה שבה משתמשים בקרינה מייננת, בכדי לדמות אזור בגוף. טומוגרפיה ממוחשבת של הבטן, כוללת צילומים רבים שמבוצעים במהירות וברצף ואשר מחוברים לאחר מכן ביחד, באמצעות מחשב. באמצעות בדיקה זו, ניתן לקבל מידע מפורט יותר מאשר ניתן בבדיקת אולטרסאונד בטן וניתן לצפות ב"חתכים" שונים של אזור הבטן העליונה, על פי הצורך.

בדיקות אלה, אידיאליות בתור עזר מתקדם לבירורים רפואיים שונים. הן בדיקות בלתי פולשניות, אשר מתבצעות באמצעות מכשור שזמין ומסוגל להיות מופעל במהירות יחסית. ניתן לבדוק באמצעותן מגוון אזורים בבטן והמידע שמתקבל מהן עשיר ומפורט. כך שהן מהוות אפשרות מתאימה מאוד, לפני שממשיכים לאמצעים יותר פולשניים ופחות נוחים לנבדק.

בדיקות המשך ככל שיידרשו

האבחון לא תמיד מסתיים בשלבים אלה. בהתאם לתוצאות הבדיקות עד כה, עשויות להידרש בדיקות המשך, כגון

אק"ג (קרדיוגרף) – בדיקת Electrocardiography אשר בודקת את הפעילות החשמלית של הלב. ניתן לבצע בדיקה זו, כאשר הנבדק במצב של מנוחה או במצב של מאמץ.

גסטרוסקופיה – זה הוא סוג שונה מאוד של בדיקה, מאחר שכאן מדובר בגישה ישירה של הרופא לתוך חלל הבטן, עם מכשיר מיוחד. תודות לכך ניתן לראות את המצב מקרוב. מכשיר הבדיקה מאפשר גם לבצע כמה פעולות בתוך הבטן, כולל ביופסיה (לקיחת דגימת רקמה לבדיקות מעבדה).