השנים הראשונות נחשבות לשנים הקריטיות ביותר בתהליך ההתפתחות וההתבגרות של כל ילד. בשנים אלה כל פעוט מתפתח בהיבט החברתי, השכלי, המוטורי, הפיזי וגם הרגשי. אם נכנסים לנעליים של הילדים ומנסים להסתכל ולהבין את נקודת המבט שלהם מבינים כי עליהם להתמודד עם קשת רחבה של קשיים ואתגרים. בעיות רגשיות אצל ילדים באות לידי ביטוי בהתנהגות שלהם ולאו דווקא בשיח איתו הם מתקשים. קשה ואף בלתי ניתן למנוע את אותם מצבים שבאים לידי ביטוי אצל כל ילד באופן כזה או אחר.

 

איך הילדים מספרים על הקשיים שלהם?

כאמור, לאו דווקא יווצר שיח לגבי הקושי, בין אם מדובר בפעוט בן 3 שכבר יודע להביע את עצמו, ובין אם בנער מתגבר הנכנס תחת ההגדרה של נוער בסיכון וחווה קשיים רבים בביתו. ילדים ובני נוער יספרו על הקשיים שלהם בכל מיני דרכים כמו שינויים בשינה ובאכילה, הכאה עצמית או הכאה של אחרים, הימנעות מכל מיני סיטואציות שהם פשוט לא מרגישים איתן בנוח ועוד. יש ילדים שיתקשו להירגע ממצב מסוים, יביאו את הפחדים ואת החרדות שלהם לידי ביטוי בצורה עקיפה ולמעשה יבקשו עזרה מבלי באמת לבקש אותה.

 

איך נדע האם יש צורך בהתייעצות מקצועית או טיפול?

רוב הפעוטות והילדים מתנהגים באופן כזה שהם חווים קושי או שינוי ולכן לא תמיד צריך להתייעץ עם גורם מקצועי. זה חלק מההתפתחות הטבעית שלהם. מתי כן שווה להתייעץ ולהתעכב על תהליך טיפולי קצר או ארוך טווח? למשל:

 

יש לא מעט הורים שבטוחים שהקושי או ההתמודדות יחלפו מעצמם והם חושבים כי אין צורך לטפל. אז לא. ההפך הוא הנכון. צריך וכדאי לטפל ועדיף כמה שיותר מהר. בגילאים שנתיים עד שש זה בדיוק הגיל שבו צריך להשקיע בטיפול מתאים, שכן שנים אלו מהוות סוג של חלון הזדמנויות ללימוד ותיווך סיטואציות.

 

טיפים שיעזרו לכם בתקופות של בעיות רגשיות אצל ילדים

חשוב להבין כי עד גיל 6, לא מתקבעים אצל הילדים שלנו דפוסים קבועים, אבל כן יש להם יכולות למידה גבוהות במיוחד. לכן, בכמה מפגשים אפשר לעשות תהליכים מדהימים ושינויים מאוד משמעותיים תוך זמן קצר. טיפול בשנים הראשונות של הילד עוזר לו לבסס אישיות איתנה שתתרום לו לאורך כל החיים שלו. ככל שהזמן יעבור, ילדים אשר מתמודדים עם קשיים רגשיים, ולא יקבלו לכך מענה, עלולים לצבור פערים בכל מיני תחומים ובבגרות, קשה יותר לקבל את הטיפול המתאים. טיפול מוקדם מסייע למנוע את אותם פערים וחוסך קשיים רבים בהמשך. יש היום כל מיני סוגים של טיפולים לילדים בגיל הרך וגם לבני נוער כמו הדרכות הורים, טיפול דיאדי המתקיים בהשתתפות הן של הילד והן של ההורה, טיפול באמצעות משחק, טיפולים רגשיים ועוד.

 

באילו סיטואציות הילדים שלנו עלולים לחוות קושי?

הנה כמה דוגמאות פופולאריות: