אילו בדיקות כדאי לבצע במקרה של זיהום?

תוכן עניינים

מחלה זיהומית היא מחלה המתפתחת בעקבות גורם מזהם כלשהו שחדר לגוף, זה יכול להיות נגיף, טפיל, חיידק או פטרייה. זיהומים יכולים להגיע ממזון, מבעלי חיים, מאנשים אחרים בסביבה ולעיתים גם ממגע עם משטחים וכתוצאה של הגיינה לקויה במגע עם אחד מהגורמים שנאמרו כאן. כאשר מטופלים סובלים ממקרה של זיהום זה יכול להתאפיין במגוון תסמינים לא נעימים כמו כאבי שרירים, חום, אובדן התיאבון וחולשה.

 

למה חשוב לשים לב למקרה של זיהום?

ישנם תסמינים נוספים שעלולים להופיע בהחמרת המצב במקרה של זיהום או בהתאם למיקום הזיהום. ישנם מקרים בהם זיהומים עלולים להיות מסכני חיים כמו במקרים של דלקות ריאות או קרום המוח, לכן אם יש תסמינים חריפים יותר כמו פריחה ונפיחות, פרכוס, קשיים בנשימה וכדומה, חובה לפנות לטיפול רפואי. אם לדוגמה אתם חווים קשיי נשימה, יתכן ותשלחו לבדיקות שאינן בהכרח קשורות באופן ישיר לזיהומים כמו אקו לב במאמץ, צנתור וירטואלי, עד שיוגדר סופית שהבעיה היא אכן זיהום.

 

מה עלול לגרום למקרה של זיהום?

ישנם מספר גורמים שהם פוטנציאל ליצירת זיהומים בבני אדם.

  1. חיידקים שונים – אנחנו מכירים את החיידקים ממקרים קלים יותר של דלקת בגרון או דלקת בשתן, ישנם חיידקים המובילים למחלות חמורות שבמקרים מסויימים מובילים גם למוות. זיהומים הם גם סיבה מאד נפוצה למוות בבתי חולים.
  2. טפילים – טפיל הוא יצור חי המתקיים על יצור חי אחר. בעולם המודרני ובמדינות מתפתחות טפילים הם פחות נפיצים מאשר במדינות עולם שלילי, אבל עדיין יכולה להיות סיטואציה שבה אדם מהמערב טייל בעולם ותפס טפיל שהוביל אותו למחלה זיהומית כמו מלריה לדוגמה.
  3. פטריות – הפטריות השכיחות יותר שפוגעות בגוף האדם עלולות להוביל לפטריה בעור או בציפורניים, במקרים הקיצוניים הפטריות עלולות לגרום למחלות קשות במערכת העצבים או בריאות.
  4. וירוסים – פעמים רבות הוירוסים חולפים בקלות, אנחנו מכירים את זה אצל ילדים בעיקר שכל הזמן נדבקים במחלות ויראליות שונות, יחד עם זאת וירוסים לעיתים יכולים להתדרדר למחלות זיהומית, כמו לדוגמה וירוס שהתחיל כצינון קל והפך לזיהום בריאות.

כמובן שיש המון מצבים שיכולים לעודד זיהום ולהגדיל את הסיכוי כמו למשל אנשים שעוברים ניתוח או תהליכים כירורגיים אחרים, אנשים עם רמת סיכון מסוימת כמו נשים בהריון ונשים אחרי לידה וגנילית או קיסרית, ילדים עם מערכת חיסונית חלשה, קשישים, אנשים הסובלים ממחלה כרונית כזו או אחרת ועוד.

 

אם יש חשד לזיהום, איזה בדיקות כדאי לעשות?

הבדיקות הנפוצות ביותר כשיש חשד לזיהום הן כמובן בדיקות דם, שם אפשר לזהות עדות לזיהום באמצעות ספירה לבנה ולעיתים זה מספיק לאבחנה של הזיהום. כאשר יש חשד לזיהום במערכת השתן תבוצע כמובן בדיקת שתן שתוכל לאתר את סוג הזיהום. במקרים של דלקת בגרון יבוצע משטח גרון לאיתור הזיהום. כאשר מדובר באיזורים פנימיים כמו ריאות לדוגמה יתכן והבדיקה תתבצע באמצעות הדמייה בבדיקות כמו CT, רנטגן וכדומה. לעיתים מתבצעת ביופסיה מהאזור המזוהם כדי לאשר שאכן מדובר בזיהום. יש מצבים בהם מבצעים בדיקות אחרות כמו בדיקות שתן ובדיקות דם. בדיקות דם מאפשרות לקבל אינדיקציה לגבי ספירת תאי דם לבנים ובדיקות שתן יאפשרו להבין את המצב במקרים של זיהום במערכת השתן.

 

איך מטפלים בזיהום?

מכיוון שישנם זיהומים שונים עם השפעות שונות וגורמים שונים, ישנן דרכי טיפול שונות. לכל זיהום יש את התסמינים שלו אך לרוב מדובר במצבים כמו חוסר בתיאבון, כאבים בשרירים, חולשה וכדומה. כשמדובר בחיידקים לרוב הטיפול יהיה באמצעות אנטיביוטיקה, לפטרת נשתמש בתכשיר אנטי פטרייתי ועבור נגיפים בתרופות אנטי ויראליות.